Nattahistorien trumfer alt!

Du kan ikke gjøre noe bedre for barnet ditt enn å lese en bok

Du kan ikke gjøre noe bedre for barnet ditt enn å lese en bok

Leser dere sammen? Eller; leser dere for barna? Da bør du unne deg å lese dette, for maken til god prioritering er det vanskelig å finne.

Høytlesning får både kognitive og sosiale prosesser til å blomstre. Mer overraskende er det kanskje at det jammen styrker trygghets- og selvfølelsen også!

Gode barndomsminner

Da jeg var barn var det helt utenkelig å legge seg til å sove uten at vi hadde lest først. Å dele en historie ved høytlesning på sengekanten var en fast rutine og en fin måte å runde av dagen på. Noen ganger var det bare jeg og en av foreldrene mine, andre ganger satt hele familien inne på et av barnas soverom og levde oss inn i spennende historier sammen. Disse stundene har fulgt meg siden som skikkelig, skikkelig gode barndomsminner.

Bevist effekt

Men nå er effekten av lesing målt og bevist på helt andre faktorer enn å skape gode minner. Forrige uke ble det for første gang lagt frem bevis for at det å lese for barna utvikler hjernen deres på en helt spesiell måte.

forskning.no kan vi lese at det er en helt klar sammenheng mellom lesing for barn og aktiviteten i  delene av hjernen som er knyttet til språklig utvikling. Delene som aktiviseres, særlig evnen til visualisering, er svært viktige for utviklingen av muntlig tale og leseferdighetene senere.

– Å bli lest for som liten har en merkbar og målbar effekt på hvordan barnets hjerne bearbeider historier og forbedrer språkforståelsen, sier Dr. John Hutton som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Det er jo supert! Jeg blir i hvert fall ekstra inspirert til flere, fine lesestunder. Men hei, det er flere godsaker her! For det viser seg at høytlesning, enten det gjelder en bok på sengen eller andre lesestunder, ikke bare sikrer en god språkutvikling. Det styrker også barnets mentale helse og trivsel generelt!


Tre goder:
Språkutvikling, kognitiv utvikling og mental utvikling

Høytlesning gir i følge danske forskere en kognitiv stimulering som hjelper barnet til å forstå verden rundt seg, det lærer å fokusere og bedrer konsentrasjonsevnen. Videre bidrar høytlesning til å utvikle evnen til refleksjon og abstrakt tankegang og evnen til å leve seg inn i andre menneskers verden.

For skole- og læringsmiljøer har høytlesningens klare effekt på språkutvikling, ordforråd og formuleringsevne fått mest oppmerksomhet.

«Høytlesning har utover det språklige en masse kvaliteter som styrker barnets utvikling»

Men; i følge flere danske forskere og fagpersoner er det særlig tilknytningen mellom barnet og de høytlesende foreldrene som er helt uovertruffen når det gjelder å styrke barnets mentale helse.

«Det aller viktigste ved lesestunden er at den skaper et rom der barna får foreldrenes fulle og hele oppmerksomhet», sier overlege og professor i barne- og ungdomspsykiatri Kerstin Plessen til den danske avisen Politiken.

I en travel hverdag er det stadig noe som skulle vært gjort. Irettesettelsene sitter løst når dere er for sent ute om

Vrimlebøker fra Vrimmel

Vrimlebøkene er blant mine favoritter for de mindre barna.

morgenen, når det blir søl av middagsmaten og oi! – nå er det visst på høy tid å gå å legge seg. Det er sent, så det må gå raskt!

Når dere sitter der med en bok sammen så opplever dere bare en rolig stund sammen, uten krav. Dere deler en opplevelse. Barna opplever at foreldrene ønsker å bruke tid sammen med dem uten at det kreves noe av dem. Det har alle barn godt av.

 

Nattabok på den politiske dagsorden

De gode effektene av høytlesning har fått politiske konsekvenser i Skottland. Der er det et uttalt mål at 90 prosent av alle barn daglig skal leses høyt for hjemme. Dette sees på som et middel for bedret folkehelse.

«90 prosent av alle barn skal ha sin godnatthistorie, for vi vet at det bidrar til den mentale utviklingen og dermed på lang sikt barnas helse» sier Henri Burns, Chief Medical Officer i det skotske helsevesen og øverste helserådgiver for parlamentet i Edinburgh til Politiken.

 

Kan vi ikke bare se på TV sammen da?

Men det er jo mye hyggelig man kan gjøre sammen uten at det er en bok involvert? Kan vi ikke for eksempel se på TV sammen?
Nei, mener forskerne. Det kan være en fin felles opplevelse, men gir ikke de gode effektene man oppnår ved å lese sammen.

«Tv er også en felles opplevelse, men tv’en er en 3. part som man ser på sammen. Den voksne vil kanskje sitte med telefonen eller ikke følge med. Ved høytlesning er den voksne nødt til å være tilstede og er den leverende part. Barnet hører foreldrenes stemme, det er ro, forutsigbarhet og trygghet. Høytlesning har utover det språklige en masse kvaliteter som styrker barnets utvikling» sier professor i barns mentale helse, Carsten Obel, ved Aarhus Universitet.

Gode råd for å komme i gang

Åh, tenk at noe så enkelt og hyggelig kan være så betydningsfullt! Selv om jeg elsker å lese – og elsker gode barnebøker – synes jeg det var både inspirerende og interessant med alle funnene i disse sakene. Det håper jeg du også synes.

Om det ikke faller deg så naturlig å lese høyt for barna dine og du synes det er vanskelig å komme i gang eller gjerne skulle ha lest enda mer så kan kanskje disse gode rådene fra den danske Kulturstyrelsens Bogstartsprogram være til hjelp:

 • Les i ro. Skru av TV’n. Kos dere sammen.
 • Les ofte. Les bare litt. Men ofte.
 • Les høyt. Eller fortell om bildene. Barn elsker å høre mors og fars stemme.
 • Les én gang til. Barn elsker å høre historier om igjen.
 • Læs tidlig. Bøker er også for babyer.
 • Les overalt. På badet. På bussen. På stranden. På fanget. I stolen. I sengen.

Kos dere da!  Og god bok!

 

You may also like...

2 Responses

 1. Artig å lese om nattahistorens betydning. Mine barn er nå voksne, men fortsatt snakker de stadig om de gode minnene de har ved at pappa leste for dem hver kveld fra de var ganske små. . Har egentlig ikke tenkt over at dette kan være grunnen til at de lærte å lese svært tidlig. Jeg oppdaget for første gang at sønnen kunne lese da han var 4 år. Søstern, som var litt eldre, satt på den andre siden av bordet og strevet med et litt langt ord i boken sin. Da bøyde broren seg over bordet og sa: » Der står det det indianerhøvding Cecilie.» Det hadde han da lest opp ned. Svært veltalende ble de også etterhvert, og den ene har utdannet seg til skuespiller. Kan anbefale bøker og høytlesniong på det varmeste.

  • Hanne sier:

   Hei Bjørn, takk for hyggelig kommentar! Så fint at dere har så god erfaringer med lesing. Gode leseopplevelser som barn henger vel i hele livet, både som inspirasjon til å lese mer selv etterhvert og som gode minner 🙂 Hanne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *