Aktiv høst, i all enkelhet

De kjølige klare dagene er tilbake og busker og trær gnistrer i flotte farger. Er det fint vær frister det kanskje med en tur ut i naturen og fra neste uke starter mange sin høstferie.

Ha! En perfekt anledning til å dele noen synspunkter om barn og aktivitet.

(Obs obs! Dette innlegget starter litt dystert men hold ut; jeg lover at det tar seg opp.)

En av grunnene til at Vrimmel ble startet var nettopp at vi fant så mange inspirerende og aktiviserende leker for små og store i lekebutikkene fra Danmark og lenger syd i Europa. I Norge var det nesten umulig å finne slike leker og de få vi fant var dyre. Nok om det.

Etter å ha vært i drift i snart to år ser vi at mange av våre kunder nettopp er fysioterapeuter, lærere, førskolelærere, turntrenere, barneleger osv osv. Altså mennesker som er opptatt av barns utvikling og vet mye om temaet. De er ganske unisone i sine bekymringer om en barndom som har blitt mindre fysisk aktiv, om foreldre som er redde for at barna skal skade seg og som derfor begrenser deres utfoldelse, om travle og velmenende foreldre som sender barna på organisert trening i stedet for å oppmuntre til å finne på noe selv.

«Vi kommer hit», sier de, «for hvis også lekene er laget for passiv underholdning, hva skal barna finne på da? Trykke på en knapp og så kommer en lyd, hvor lenge er det moro? Hva lærer barnet av det? Hvor blir det av den gode følelsen av å ha fått til noe?» «Vi kjøpte slike batteridrevne tog, men så snart at det ikke var noe gøy og gikk tilbake til de gamle som barna skyver selv. Det var jo ikke gøy å sitte stille å se på, de vil jo gjøre noe!»

Barn er aktive og kreative, det må de være for å lære og utvikle seg. Leker som er ferdiglekt når man kjøper dem virker passiviserende.

Kreativitet
Mye tyder på at kreativitet vil bli en stadig viktigere konkurransefaktor i arbeidslivet fremover. Studier viser at kreativitet blir ansett som den viktigste ledelseskompetansen for næringslivet, mens ledere vurderer kreativitet som den viktigste kompetansen hos sine medarbeidere.

Spesialiserte leker som man ikke kan finne på noe særlig med fremmer ikke kreativiteten som er like nødvendig for forskeren som for kunstneren.

Motorikk og hjernens utvikling
Barn som spiller mye på skjerm får rask reaksjonstid, men dårlig finmotorikk. Utviklingen av motorikk og hjernens utvikling går hånd i hånd. Synsutviklingen kan også hemmes ettersom blikket fokuseres på én fast avstand i stedet for å flytte blikket rundt slik man gjør ved andre aktiviteter. Dybdesynet utviklies særlig frem til barnet er 8 år.

Huff, her er det mye negativt. Men nå blir det lettere!

For også her er det enkle det aller aller beste 🙂

Her er litt fakta og forhåpentligvis inspirasjon til å bruke disse fine høstdagene til å gi barna fri til å bruke kroppen slik den er ment for å brukes!

Babyer: La dem bevege seg fritt
Små babyer trenger sansestimuli og bevegelsesfrihet. De trenger ikke gå på babygym-eller svømming, de må få mulighet til å bevege seg.– Det er nok at barnet ligger i ro på rygg eller mage og utforsker kroppen sin.

– Babyer har en medfødt bevegelsesglede, bare se på babyer som ligger på gulvet og utforsker stabiliteten sin. De trener kjernemuskulaturen som har med holdning å gjøre, målet er jo å komme opp og gå, sier Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi og daglig leder av klinikken Barnas Fysioterapeut til Aftenposten.

Krabbing stimulerer hjernen
Babyer blir flinkere til å bedømme avstand og fart når de begynner å krabbe. Det viser at utviklingen av hjernen, sanseoppfatningen og motorikken går hånd i hånd.

Kilde: Forskningssiden Gemini.no 

 

Større barn: Slipp dem fri!
Barn helt ned i 3-årsalderen kommer til fysioterapeutene med stressnakke, migrene og ryggsmerter. grunnen at plagene har økt, er at barna beveger seg mindre enn før. Det er mindre naturlig lek i skogen og på lekeplassen.
Kiropraktor Kari Bjellånes Gunstad ved OK klinikken, Majorstuen tror  mye av årsaken kan ligge i mangel på fysisk aktivitet. Den naturlige uteleken er nesten borte i hverdagen.

Ellen Beate Sandseter ved Høyskolen Dronning Mauds Minne har forsket på barn og risikolek. Når det naturlige risikoelementet fjernes fra leken, kan ifølge Sandseter bidra til at barna leker mindre ute.
– At ting er uforutsigbart er noe som motiverer unger til å leke. Hvis ting blir for forutsigbart, er det ikke artig lenger, sier Sandseter til Aftenposten

Forskning viser at barn leker stadig mindre på egen hånd ute i naturen. – Staten bruker milliarder på lekeplasser, utvidede SFO-ordninger og organiserte fritidsaktiviteter, men veldig lite forskning sier at dette er bra for barna. – Naturen er den aller beste arenaen for uforutsigbarhet og utforskning. Der er det utfordringer for alle aldere og alle nivåer av mot, dristighet og interesser – fra store høyder til trær og busker du kan klatre i og krype under. Naturen er helt klart det mest interessante lekemiljøet.

Aktivitetstips
Synes du det ble litt mye info og for vanskelig å komme i gang? Her er noen tips:

Klassikeren: Oppskrift på Boksen går  

Skjell og steiner
Har dere en strand i nærheten, kan dere dra dit selv om det ikke lenger er badevær. Plukk fine skjell og steiner som kan brukes til dekorasjon. Skjell kan for eksempel limes på en bilde- eller speilramme. Limer dere flere steiner sammen, kan det bli et morsomt troll. Mal på øyne, nese, munn og lim på garn eller bomull til hår.

Kilde: Klikk.no

Supersåpebobler
Med en skikkelig seig røre kan vi lage gigantiske såpebobler, undersøke kreftene i såpehinna, lage geometriske former og fylle bobler med røyk. Her får du både prøve selv og la deg fascinere av såpebobletriksene som guiden viser fram. Det blir mye søl, så aktiviteten er kun tilgjengelig når vi kan holde på ute. Aktiviteten passer for alle.

Her finner du mange oppskrifter på supersåpebobler

Et hav av muligheter
Er det noen som har mer erfaring i å finne på aktiviteter med barn enn speiderne? De har laget en hel database der du kan finne tips basert på alder, om dere er ute eller inne, by eller land og årstid. Anbefales som inspirasjon! Du finner den her:Speiderbasen

Riktig god høst alle sammen!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *