Det er vår, slipp meg ut!

Det er vår, det er lyse kvelder, det er av med parkdress og tunge sko og barna vil ut! Ut og bruke kroppen, ut og løpe og sykle! Men er det trygt å sykle alene, da? Og det ser da veldig skummelt ut å klatre så høyt opp?! 

Joda, jeg hadde hjertet i halsen da dette bildet ble tatt!

Joda, jeg hadde hjertet i halsen da dette bildet ble tatt!

Det er så mye som viser at barn lærer mye mer, faktisk ENORMT mye mer, når de får leke fritt ute i naturen enn når de blir henvist til konstruerte lekeplasser med spesialdesignede lekeapparater at det vil være leit om vi ikke tar sjansen…

I dette blogginnlegget får du en mengde gode grunner for å slippe barna mer løs ute og tips til hvordan du kan mestre egen bekymring 🙂

Klare selv!

At barn får oppleve gleden over å få bruke kroppen sin (slik den er ment for!) uten at vi voksne stopper dem eller gjør dem usikre er faktisk utrolig viktig både for fysisk utvikling og et godt selvbilde.

Men det er sannelig ikke alltid lett å legge egen frykt til side. Og hvem har vel ikke opplevd å få et indignert «Klare selv!!!» til svar når vi innimellom strekker ut en hjelpende hånd? I slike stunder kommer jo nettopp barnets behov for å mestre og utvikle seg tydelig frem, det kan ofte virke som om barna har forstått noe som vi voksne har glemt.

Barn trenger risikolek

tree-725687_1280

En uimotståelig miks: Følelsen av spenning, mestring og levende natur.

Ellen Beate Sandseter ved Høyskolen Dronning Mauds Minne har forsket på barn og risikolek. Når det naturlige risikoelementet fjernes fra leken, kan ifølge Sandseter bidra til at barna leker mindre ute.
– At ting er uforutsigbart er noe som motiverer unger til å leke. Hvis ting blir for forutsigbart, er det ikke artig lenger, sier Sandseter til Aftenposten

Forskning viser at barn leker stadig mindre på egen hånd ute i naturen. – Staten bruker milliarder på lekeplasser, utvidede SFO-ordninger og organiserte fritidsaktiviteter, men veldig lite forskning sier at dette er bra for barna. – Naturen er den aller beste arenaen for uforutsigbarhet og utforskning. Der er det utfordringer for alle aldere og alle nivåer av mot, dristighet og interesser – fra store høyder til trær og busker du kan klatre i og krype under. Naturen er helt klart det mest interessante lekemiljøet.

 

Jeg mener, faen heller! Trær? Trenger vi virkelig nyhetssaker som sier at vi må la barna våre klatre i trær?

Peter Kihlman, mannen bak bloggen Pappahjerte, har skrevet engasjert om barn og klatring i dette innlegget.

Nå må du konsentrere deg

NRK har i dag en flott guide til bekymrede foreldre (og hvem er ikke det, innimellom?) som jeg anbefaler alle å lese. Rådene her gjelder først og fremst vår bekymring for barnas fysiske utskeielser, men tankegangen kan overføres på andre områder også.

Mitt favorittråd kommer fra barnehagelærer Sondre Bjaberg: – Unngå å si til barnet «Nå må du passe deg» eller «Vær forsiktig». Jeg bruker heller å si «Nå må du konsentrere deg», for da sier du indirekte til barnet at du stoler på at de får det til. Og da blir sjansene størst for at de faktisk også gjør det, forteller barnehagelæreren.

Les dette og andre råd på nrk.no her.

Hvilke aktiviteter passer når?

Ok, vi slår fast at motorikk er viktig for barn og unges selvbilde og selvfølgelig for å kunne mestre praktiske oppgaver. Hvilke utfordringer passer for hvilken alder? Alle barn er ulike, men i denne guiden fra Helsedirektoratet kan du få noen ideer til hvilke aktiviteter som passer for ditt eller dine barn.

Og om du trenger flere grunner:

Slipp barn ut i naturen

Norske barn vil aller helst leke fritt med andre barna. Men foreldrene tror de må organisere barnas aktiviteter i naturen.

Barna lærer gjennom kroppen

Barns motoriske ferdighetene er viktige for lek, oppdagelser og erfaringer.

– Barn danner erfaringer når de bruker kroppen sin. Dette er vesentlig også innen matematikk. Når barna i uteleken klatrer, kryper og gjemmer seg, bidrar dette til utvikling av romforståelse. Gjennom det å tegne, male og leke med klosser utforskes former og størrelser. Å kle på seg i riktig rekkefølge, sortere og rydde leker krever både logisk resonnement og motoriske ferdigheter.

Les hele saken hos forskning.no

 

God sykkeltur, god tur opp i trærne og riktig GOD VÅR!

Uredd hilsen fra VrimmelHanne

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *