Ferie: Er WiFi viktigere enn basseng?

Kombinasjonen sommer, varme og vann er uslåelig

Kombinasjonen sommer, varme og vann er deilig. For barn er den uslåelig!

Noen synes aktivitetsferie er det eneste som duger, andre vil gjøre minst mulig. For meg er det ferie å ikke ha så mange planer, for andre er det stress å ikke vite nøyaktig hvordan dagene skal tilbringes. Ferie er å gjøre noe annet. Men blir det god ferie uten bredbånd på rommet?

«Barn i dag bruker alt for mye tid foran skjermer!» «Det er jo veldig greit med den iPaden da, så får jeg gjort unna klesvask og rydding» «Hvorfor er det ingen barn som leker i skogsholtet etter skoletid? Vet de ikke hvordan man leker lenger?» I min hverdag i lekebutikken er det mange som har sterke meninger om barn og teknologi, skjermbruk og aktivitet. Mer om dette i et senere innlegg. Men, jeg hadde ikke tenkt på dekning som kriterium for en vellykket ferie?  Hadde du? I følge en undersøkelsen om nordmenns reisevaner, gjengitt på NRKs nettsider er trådløst nettverk viktigere enn svømmebasseng når barnefamilier bestiller hotell i Syden.  Faktisk svarer hele 58 prosent at de vil ha trådløst nettverk (på rommet), mens bare 35 prosent leter etter hoteller med basseng.

Barn og bading

Typisk sommeraktivitet?

Jeg skal ikke klandre noen for dette altså, alle kan ha gode grunner for å gjøre sine valg, jeg ble bare så veldig overrasket!

Internett viktigere enn basseng, liksom? I selveste Syden? På ferie? I årevis har det vært skrevet om barn som føler seg tilsidesatt av foreldre med nesen og oppmerksomheten nedi en eller annen skjerm; sosiale med alle andre enn de som er i deres fysiske nærhet. Her er et par eksempler for å illustrere disse utfordringene, om «barn som føler seg avvist, taper IQ-poeng og som rett og slett gir deg opp» og voksne som var så opptatt av mobilene sine at de knapt husker noe fra sommerferiene.

Parterapeuter oppgir at manglende kommunikasjon er et økende problem fordi mange ikke klarer å vende oppmerksomheten vekk fra skjermen og over til partneren. Det er jo ganske selvsagt, dette. Ingen kan være aktivt tilstede to steder samtidig. «Faktum er at man kan ikke samtidig være koblet til sitt digitale sosiale nettverk og være tilstede i sosiale nære relasjoner uten at en av dem lider», skriver professor Tor W. Andreassen i et godt innlegg om behovet for noen regler i omgangen med sosiale medier.

Bilde lånt fra forfatter  Julia Quinn

No wifi – snakk sammen! Flere cafeer skilter med denne oppfordringen.

Så nå, ved inngangen til årets lengste ferie håper jeg riktig mange benytter denne perfekte anledningen til å ta igjen litt av det tapte og nyte uavbrutt tid sammen!

Ta en tur i bassenget, reflekter over livet og få med deg det som skjer, der DU er!

God sommer 🙂

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *