«Ikke la plasten ligge og flyte»

"La ikke plasten ligge og flyte" var mottoet.

«La ikke plasten ligge og flyte» var mottoet.

Dette var mine trebåtelskende foreldres favorittsitat om livet på havet. Vi så det som klistremerke på en klassisk sørlandssjekte en sommerdag og glemte det aldri. Da var uttrykket litt morsomt. Det er det ikke nå lenger.

Enorme plastmengder i havet
Nesten 269 000 tonn plast flyter i vannmassene på verdenshavene, og gjør stor skade på fisk, fugl og dyr. Enda mer finnes antakelig på havbunnen, kan vi lese på forskning.no.

De fleste har fått med seg at det nylig ble oppdaget over 30 plastposer i magen på en stakkars strandet hval og da ble plastproblemet med ett konkret og veldig tydelig for mange.

 

De er søte. Og kommer snart til en søppelplass nær deg.

De er søte. Og kommer snart til en søppelplass nær deg.

Leker av plast
Plast er et rimelig materiale og det er lett å forme. I en alminnelig lekebutikk finnes det et enormt utvalg plastleker; noen holder god kvalitet mens andre dessverre er å karakterisere som søppel før det kommer ut av butikken. Det er mange nok av både voksne og barn som har opplevd skuffelsen når leken som så så fin ut i butikken blir ødelagt med det samme man skal leke med den. Jeg synes det er skikkelig, skikkelig dårlig gjort å produsere søppel på den måten. Produsere så billig som mulig, frakte det verden rundt og selge det til håpefulle barn og deres foreldre som lærer seg å resignere, «Jaja, uffda, gikk den i stykker? Det var vel ikke annet å vente». Heldigvis finnes det plastleker i god kvalitet også. Men det er uansett lite andre materialer å velge mellom når man skal finne leker til barna sine i kjedebutikkene. Det er for dumt.

Bidra til at det brukes og kastes mindre plast?

Leker av tre, puslespill av papp. Posene er selvsagt i papir. Hvorfor ikke?

Leker av tre, puslespill av papp. Posene er selvsagt i papir. Hvorfor ikke?

Ja, det går an, det er ikke så veldig vanskelig. I hvert fall er det ikke vanskelig å bidra litt! Det aller meste; klær, leker og emballasje fås også i naturmaterialer. Om ikke akkurat der du bor (leker) så finner du et godt utvalg på gode nettbutikker. De går ikke i stykker, er bedre for helsen og brytes naturlig ned. De er skikkelig laget, av noen som bryr seg. De lager ikke søppeløyer i havene, truer ikke sjødyrene våre og ender ikke opp som del av maten vår.

Hver enkelt av oss har mulighet til å velge, og summen av alle enkeltmenneskers valg er enorm!


For deg som vil vite litt mer:

Én milliard bitte små plastbiter fra klær
Men oj, når du kjøper klær så var det visst ikke så enkelt allikevel. Plast (!) fra klærne våre skylles nemlig ut i havet. I tonnevis!
«Klær er en stor kilde for spredning av skadelig mikroplast. Hvert år havner 110 tonn mikroplast fra norske vaskemaskiner i havet. Tall fra Miljødirektoratet viser at de største avløpsrenseanleggene i Norge hver time får inn over én milliard bitte små plastbiter.» Les hele saken i Bergens Tidende.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *