Karnevalstid: Moro eller tvangstrøye?

Caramba! Karnevalstiden nærmer seg og barn og foreldre gleder seg til lek og moro i utallige variasjoner og kreasjoner! Eller? Da en barnehage i Trondheim nylig avlyste karnevalet kom mange meninger om karneval, utkledning og kostymepress (!) opp i kommentarfeltene…

Kle seg ut med store hatter! Like moro i 2016 som i 1979

Kle seg ut med store hatter! Like moro i 2016 som i 1979.

Da jeg var barn på -70 og 80-tallet tror jeg ikke det var så vanlig å arrangere karneval i barnehager og i bursdager, men vi kledte oss så klart ut! Typisk i mammas høyhælte sko, med tyvlånt rød leppestift over halve ansiktet og lange sjal og halskjeder vi hadde fått lov til å låne… Eller man kunne være politi. Indianer. Prinsesse. Sheriff. Havfrue. Hund. Katt. Juletre. Edderkopp, om det var det som fristet.  Poenget er at man kunne kle se seg ut som det man ville!

I Trondheim avlyste nylig en barnehage årets karneval. «Jentene kler seg ut som prinsesser, guttene som superhelter, nå dropper en barnehage i Trondheim karnevalet», skriver Adresseavisen. Ledelsen i barnehagen mener noen barn faller utenfor når de fleste følger kommersielle, strenge kjønnsrollemønstre. Kjøpepress er en annen årsak til at barnehagen avlyser karnevalet.

Saken har engasjert mange, den er gjengitt i flere medier og kommentarfeltene er fulle. Noen er redde for «femininisering» i barnehagene, fnyser av at barnehagen forsøker å bremse kjønnstereotypiene og at det er viktig å la gutter være gutter og jenter være jenter. La gutter være gutter og jenter være jenter??? Hva med å la barn være barn?

Vær en voksen og la barn være barn

Få steder er oppmerksomheten rundt kjønn tydeligere enn for produkter rettet mot barn, det gjelder også nå i karnevalstiden. Noen tar til orde for at barn må få velge kostymene selv, det høres jo fint ut, men da må barna også ha noe å velge mellom. Når kjedebutikkene deler inn klær og leker i en blå og tøff gutteavdeling og en rosa og søt jenteavdeling er det dessverre ikke så mange valg å ta, med mindre vi voksne bidrar til å åpne opp for flere muligheter.

«Minstejenta vil være jordbær i år, det synes jeg var veldig moro! Men den eldste er nok tapt til Frost, hun skal være prinsesse Elsa. Alle jentene i barnehagen skal det, så da blir det slik.» En av dagens kundekommentarer i Vrimmelbutikken

Og «vi voksne», det gjelder både oss voksne foreldre og oss voksne som jobber med barn i barnehagen og på skolen.

Åpne opp for alternativer

I en verden full av prinsesser - våg å være Batman!

I en verden full av prinsesser – våg å være Batman!

Som foreldre kan vi være flinke til å vise at det finnes flere alternativer enn prinsesse og Supermann. De voksne i barnehagen kan være flinke til å lage tema for karnevalet. I en barnehage var årets tema mat. I en annen vann. I noen barnehager lager barna masker og kostymer i lange tider mens de kan glede seg til den store karnevalsfesten der alt de har laget skal tas på og vises frem.

Hjemmelaget eller kjøpt, kommers eller kreativ?

Barnehagelederen i den omtalte saken forteller også at det blir kommentert av andre barn hvis noen ikke har for eksempel prinsessekjole fra lekebutikken og at dette er en av grunnene til at de i år avlyser karnevalet. Noen vil lage kostymer selv, andre synes det er for mye jobb. Det får bli opp til den enkelte. Mobbing er uansett ikke greit, enten det gjelder kostymer eller noe annet. Her har barnehagene heldigvis mange gode rutiner og vi foreldre må bidra hjemmefra som gode forbilder.

Har du lyst til å lage noe selv i år, men vet ikke hvordan? Fantasifantasten har gode råd! «Kostymer er klær som visker vekk litt hverdag, setter fart på lek og inspirerer til kreativt samvær», skriver hun. Om ikke absolutt ALLE skal være enten Supermann eller Elsa fra Frost, da vel og merke.

Kos dere med karneval og kreativ rollelek, med rom for både prinsesser og superhelter, cowboyer og indianere, drager og enhjørninger, med alt som er gøy!

Og hei, i riktig gamle dager var det fastelavn som var høytiden her oppe i nord nå. På søndag 7. februar er det fastelavnssøndag! Du får ikke bedre grunn til å ta deg en bolle og å støtte Norske Kvinners Sanitetsforening ved å kjøpe et fjærprydet ris – eller kanskje lage et selv?

«Fastelavn er mitt navn og boller vil jeg have,
om jeg ingen boller får så lager jeg ballade!»
(Dansk fastelavenssang)


 

Vil du vite mer? Les mer om lek, kjønn og barns utvikling her:
What the Research Says: Gender-Typed Toys
http://www.naeyc.org/content/what-research-says-gender-typed-toys

Why it matters: Om hva slags begrensninger kjønnsbetingede leker påfører barna.
http://www.lettoysbetoys.org.uk/why-it-matters/

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *