Leker og kreativitet

Vi er alle født kreative og nysgjerrige. Hele veien fra tilværelsen som utforskende baby til voksent menneske bruker vi vår medfødte kreativitet til å undersøke, forsøke, mestre og forstå. Vi prøver, feiler og får til.

Zometool er kåret til et av verdens 10 mest kreative leker

DNA-molekyl bygget av Zometool, kåret til et av verdens 10 mest kreative leker

Gjennom kreative handlinger bruker vi kroppen til stadig mer kompliserte og finmotoriske oppgaver, noe som igjen utvikler hjernen vår.

Vi får til mer og mer, mestringen gir trygghet og selvtillit til å ta fatt på stadig mer kompliserte oppgaver og litt etter litt modnes vi og vokser opp. Men ett eller annet sted på veien mot voksenlivet blir mye av kreativiteten borte, det gjelder for ganske mange mennesker. Hvorfor er det slik? Trenger vi den ikke lenger, etter hvert som vi blir mer og mer «utlært»? Eller er det kanskje som med muskler, at den må trenes for å fungere?

 

Kreativitet er skapende evne eller virksomhet, det vil si oppfinnsomhet, idérikdom og det å lage eller finne på noe nytt. Kreativitet er avgjørende for å løse problemer og utfordringer innen alle fag og i alle situasjoner og for å skape forandring og fornyelse. (Definisjon fra Wikipedia)


Du klarer deg ikke uten

Jeg er helt overbevist om at kreativitet trengs. Ikke fordi alle skal bli utøvende kunstnere, men fordi kreativitet trengs gjennom hele livet. Det er sannelig mange situasjoner man kommer oppi der svaret ikke er gitt på forhånd – hva gjør man da? Hvordan løser du det? Lukker øynene, snur ryggen til og gir opp fordi du ikke vet svaret?

"Hva gjør jeg nå?"

«Hva gjør jeg nå?»

Hvor mange hadde taklet utfordringene som følger med det å bli foreldre uten en god porsjon kreativitet? For å løse problemer som oppstår på jobb eller privat, for å forske, for å utvikle både i smått og stort. Det er færre og færre rutinepregede jobber, arbeidslivet etterspør virkelig kreativitet og det er ingenting som tyder på at det skal bli mindre viktig fremover… I vår store, lille, fantastiske og ganske skremmende verden vil vi vel heller ikke ha politikere som er blottet for kreativitet?

 

«Oppfinnsomhet, design og innovasjon er nødvendig for overlevelse i dagens økonomi. Innovasjon krever at ideer kan flyte fritt, noe som igjen krever at folk blir kreativt og godt utdannet». (Fra en god artikkel i Dagbladet om kreativitet i skolen).

 

Jeg tror også at barn som ikke får stimulert sin medfødte kreativitet gradvis mister evnen til å kjenne den igjen og bruke den senere. For hvis man ikke får bruke sin kreativitet som barn, når skal man så være kreativ?

 

Hvordan oppmuntre til bruk av kreativiteten?

Åpne leker fremmer kreativitet

Åpne leker fremmer kreativitet

Først og fremst gjelder det å ha en åpen holdning til barns måter å se verden på og å få til ting på. Det finnes sjelden bare ett riktig svar, bare en riktig måte å gjøre ting på eller bare ett korrekt synspunkt. Respekter barnets ideer og forestillinger. Kanskje er du ikke alltid enig, men kanskje kan det være riktig for barnet, slik det ser saken.

Til det mer praktiske; gi barnet «åpne» leker. En åpen leke er en leke barnet selv kan påvirke, en leke som åpner for å brukes på flere forskjellige måter og til mange ulike formål.

Det er da barnet utvikler seg, opplever mestring og får selvtillit. Det kan være alle slags klosser og byggesett, leker som innbyr til rollespill (utkledningsklær, kjøkkenutstyr, dukker og hånddukker) og kreative sett som modelleringsvoks (plastelina), tegning og maling. Dyr, kjøretøy og figurer som ikke har for «snevre» roller, men som innbyr til kreativ lek. Hos eldre barn kan det være mer kompliserte byggesett, tegne- og maleutstyr og vitenskapsleker som mikroskop og kjemisett.

 

«Jeg blir så trist når jeg kommer inn i en lekebutikk»

Hver dag møter jeg mange kunder som er så inderlig lei utvalget leker hos kjedebutikkene. Leker som ser spennende og morsomme ut, men som barnet mister interessen for etter et kvarter. Som under sin polerte overflate ikke inneholder noen verdens ting. Som produseres langt unna, fraktes halve jordkloden rundt, selges og samler støv hos mottageren før det havner i søpla og inntar sin plass på en evig voksende søppelhaug.

 

Dukker åpner for rollespill i alle varianter. Her kan alt skje, alt er lov.

Dukker åpner for rollespill i alle varianter. Her kan alt skje, alt er lov.

Barn er aktive, barn er forskere. Hva skal de finne på med leker som styrer og begrenser leken, som gjør barna til passive tilskuere?

«Jeg blir så trist når jeg kommer inn i en lekebutikk», sier de. Jeg hørte den setningen før jeg startet Vrimmel, nå har jeg sikkert hørt den mange tusen ganger, av vidt forskjellige mennesker. Hvor feil er ikke det? Hvis man ikke blir i godt humør når man går inn i en lekebutikk, når skal man da bli i godt humør?

Vel vel, så kom det noe godt ut av det da. Vrimmel så dagens lys. Resultatet av en god miks av frustrasjon over tingenes tilstand, en dash ideologi og noen dråper kreativitet 🙂

Og husk; Kreativitet er intelligens som har det moro!

Lesetips til deg som vil vite mer:

Hvordan bevare kreativiteten? En lettlest og oversiktlig samling tips og gode råd til deg som vil vite mer om hvordan du bevarer barnas kreativitet. La barna forbli kreative.

Er du redd toget har gått? Neida, du kan jobbe med saken. I følge en studie ved Universitetet i Stavanger kan kreativitet læres (via forskning.no)

Fantasifantasten er et skattkammer for oss som trenger inspirasjon til kreative leker. Jeg anbefaler en tur innom deres idebank. Helt fantastisk, synes jeg!

 

Har du innspill eller kanskje flere tips til de som vil vite mer om kreativitet? Del dem gjerne med flere her!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *