Liv og lære ved skolestart

Med musefletter, den aller peneste kjolen og tynne jenteben i blanke sko er hun klar for å klatre i kunnskapens tre, utforske grener og nye skudd, drømme seg bort i den myke, trygge kronen.

Med musefletter, den aller peneste kjolen og tynne jenteben i blanke sko er hun klar for å klatre i kunnskapens tre, utforske grener og nye skudd, drømme seg bort i den myke, trygge kronen. Olivia ved skolestart. Som fikk sin aller første globus i dag, på den aller første skoledagen. Finnes det vel noe bedre bilde på nysgjerrighet, gleden ved å lære og å bli kjent med verden omkring seg?

Det er så stort å begynne på skolen. Alle spørsmålene, lang tid i forkant. «Nå, gleder du deg til å begynne på skolen, da?» Og det flakkende blikket til svar, joda, det blir sikkert fint, men hva ER denne skolen som alle er så opptatt av? Kan man glede seg helt og holdent til noe man ikke vet hva er? Kanskje? Men litt skummelt er det jo også, å sendes slik ut i det ukjente?

Hva er det viktigste å lære på skolen? Og hvordan skal vi egentlig lære? Her er det mange meninger, og godt er det, for det er vel slik med læring som med andre ting i livet. Barn og voksne har ulike måter å være på, vi har ulike interesser og motiveres av forskjellige ting. Men noe er vi enige om: At følelsen av mestring er helt grunnleggende. Grunnleggende for motivasjon, for selvfølelsen og for læringen. Flinke lærere og skoleledere gjør sitt ypperste hver eneste dag for å la barna bruke sin nysgjerrighet og kunnskapstørst til å oppleve mestring og gleden det er i å lære nye ting.

Vi er på skolen for å lære, men hvordan gjør vi det på best mulig måte? Gjør vi barna en bjørnetjeneste når vi gir dem nettbrett på skolen for at det skal oppleves moderne og spennende og at de ikke skal bli digitale analfabeter? Eller er det vår egen teknologifrykt vi overfører på barna?

Lærer vi mer med blyant?

Det er en sterk sammenheng mellom tanke og motorikk når vi skriver for hånd. Mister vi noe når vi skriver på tastatur i stedet? Interessant, aktuelt og velskrevet i denne artikkelen fra Universitetet i Stavanger via forskning.no
Akkurat samme konklusjon vises det til i en av dagens mest leste saker på nrk.no, da to NTNU-forskere studerte effekten av å skrive notater for hånd sammenlignet med å notere på PC: Studenter bør bruke penn og ikke tastatur.

Heller penn og papir enn PC

Apple-gründer Steve Jobs skal etter sigende ha vært svært så restriktiv med å la barna bruke digitale dingser i hverdagen og flere av foreldrene i hi-tech paradiset Sillicon Valley bekymrer seg lite for barnas digitale kompetanse når de velger å sende barna på «skjermfrie» skoler: – Det er like enkelt som å ta tannkrem på tannbørsten. Hos Google og tilsvarende selskaper lager vi teknologien så enkel å bruke som mulig. Det er ingen grunn til å tro at ungene ikke vil finne ut av dette når de blir eldre, sier Alan Eagle, som jobber som kommunikasjonsdirektør for Google, til New York Times. 


Uansett hvordan ditt barns skolehverdag ser ut, om læringen skjer på den ene eller den andre måten: Husk at livet ikke er en konkurranse som skal vinnes og vær takknemlig for hver dag barnet kommer hjem med en følelse av å ha mestret dagen sin 🙂

Og kos deg med  litt skjemt og litt alvor i denne bloggposten om foreldres ambisjoner og statusjag på podens vegne. Ganske treffende, eller hva? Min 1.-klassing er bedre enn din 1.-klassing

Godt, nytt skoleår!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *