Made in Europe

Julen er i full gang for oss som jobber med leker, og butikk og lager er stappende fulle av alt vi håper skal falle i smak. Alle vil selge mer enn i fjor; alle håper det skal bli tidenes julesalg. Både de som lever av å designe, produsere og selge produkter her i Norge, i andre europeiske land og ja, i hele verden. Konkurransen om din gunst er global.

Mastro Gepetto. Italienske håndtverkere som ivaretar sin del av den europeiske kulturarven.

Mastro Gepetto. Italienske håndtverkere som ivaretar sin del av den europeiske kulturarven.

Nye og gamle Pinocchioer poserer hos Vrimmel. De er laget i Italia...

Nye og gamle Pinocchioer, laget i Italia…

Vi vet at produksjonen er rimeligst i Asia og vi vet at dersom vi skal være med i konkurransen her i Europa må vi være bedre på noe annet enn pris. Stort sett kan vi smykke oss med at vi i vår del av verden har bedre kontroll med produksjon og kvalitet, men det er et skjørt forsprang.

Europa, min verdensdel, har eldgamle håndtverkstradisjoner  å ivareta. For å opprettholde kunnskapen og kulturen som skal til for å holde disse tradisjonene levende trenger vi at noe produksjon blir igjen i Europa og at ikke alt flyttes ut til den som til en hver tid selger seg billigst i land med lavere levekostnader.

I Spania har de lange dukkemakertradisjoner. Celia på bildet er laget hos et familiedrevet verksted med mange generasjoner dukkemakere

I Spania har de lange dukkemakertradisjoner. Celia på bildet er laget hos et familiedrevet verksted med mange generasjoner dukkemakere

I Vrimmelbutikken på Majorstuen er det tydelig at dette er et tema som fenger. Kundene våre blir ivrige når vi snakker om dette; «Jo visst er det viktig at vi kan noe i Europa også, at noen fremdeles vet hvordan man lager ting! Det er kjempeviktig!». «Det merkes at lekene her er laget med omhu.» Turistene som er innom blir alltid skuffet når vi må beklage at de ikke kan ta med hjem noe «norsk» i bagasjen, fordi vi i Norge stort sett bare produserer «fish and oil».

Jeg vil at du skal tenke over det du også, om det betyr noe for deg hvor det du kjøper kommer fra.

Så, hvor vil jeg med alt dette snakket om Asia og Europa, om kultur og håndtverkstradisjoner? For det første vil jeg at du skal tenke over det du også; tenke over om det betyr noe for deg hvor det du kjøper kommer fra. Hva betyr det for miljøet når leker (eller andre varer) har en kvalitet som gjør at de ikke går i stykker og kortere transport? Hva betyr det å kjenne hvilken historie som ligger bak produktene? For det ligger alltid en historie bak, men det er ikke sikkert at du hadde likt den om du kjente den.

For det andre vil jeg vise at det finnes alternativer til det som ofte omtales som «all den billige Kina-plasten». Så får du selv gjøre deg opp en mening om hvordan du helst vil bruke pengene dine og hvilken historie dine barns leker kommer med. Men nå kan du være mer bevissthet om hva som ligger i ditt valg.

Kom-i-gang liste

Så; vær så god! Her er en liste over våre norske (ja, de er få men de finnes!) og europeiske produsenter av leketøy og dermed en hel verden av lek og historier. Åpne lenken til hver produsent for å se produktene deres.

Vi er veldig glade i menneskene bak disse produktene og det er gøy og godt å kunne støtte dem på denne måten. De jobber knallhardt for det de tror på og de gjør verden litt gladere og litt mer mangfoldig med sine krumspring!

Fra Norge kan vi friste med håndlagde kort, plakater og sølvsmykker med de mest elleville historier fra Talén.

Oljerigg i tre

Oljerigg i tre

Permafrost er et norsk designstudio som lager treleker med miljøer vi kjenner oss igjen i.

Fantastiske Fabiana lager den vakreste hårpynt i by’n! Vi har et godt utvalg i butikken, så vil du fjonge deg og dine litt ekstra til jul så ta en titt.

 

Og fra land i nærheten anbefaler vi gjerne

Svenske Animo som lager de vakreste kort og plakater i akvarell. En annen god svenske er Den Goda Fen som lager karnevalsutstyr i topp kvalitet. Mye (men ikke alt) er laget i Europa.

Fra Danmark kjøper vi PlusPlus. Danskene altså, de kan det der med å finne opp morsomme og gode byggesett!

Klassisk skihopper fra Finland

Klassisk skihopper fra Finland

Finland får også være med! Det er herlig at de fortsetter å lage de gode gamle skihopperne og bob-sledene. Her finner du dem!

Britiske Kiddimoto har de flotteste løpesykler og produkter for mindre barn. Deres slagord sier alt: Run at 100 smiles an hour!

Franske leker har en helt egen kvalitet. Jeg vet ikke hva det er med dem, men de har alltid noen finesser som overrasker og imponerer.

Vi har flere franske leverandører, men bare to som produserer i Frankrike. Den ene er SentoSphere som er opptatt av kvalitet ned til minste detalj, deres mål er å spre kunnskap om, og glede ved, å bruke sansene våre. Kreative og kunstneriske sett.

Bordlampe

Bordlampe

Så er det alle de vakre produktene til L’oiseau Bateu. Høy kvalitet, litt surrealistiske og drømmende uroer du blir lykkelig av å se på 🙂  Se gjerne intervjuet vi gjorde med Philippe på verdens største leketøysmesse i 2015 om hva som ligger bak deres produkter her: https://www.facebook.com/Vrimmelleker/videos/845193868877090/

Tyskerne holder på den gode kvaliteten de er kjent for og det er fra Tyskland vi får de fleste økologiske lekene våre. Det er godt å vite at disse skjønne kosedyrene for de aller minste lages av voksne mennesker hos Plü Natur som er opptatt av hvor materialene kommer fra og hvem som skal bruke dem.

Trekk-opp Pariserhjul

Trekk-opp Pariserhjul

Morsomme Blechfabrik har laget trekk-opp-leker siden 1920-tallet og begeistrer fremdeles nye generasjoner.

Ble dette for mye nostalgi og kos? Da har vi noe harde fakta til deg

En kikkert som er laget for barn og som allikevel virker!

En kikkert som er laget for barn og som allikevel virker!

fra den tyske produsenten av optikk og stjernekikkerter; Bresser lager de fineste barnekikkerter, mikroskoper og planetarier.

Skikkelig glass, ikke dårlige «leke»-produkter som ikke kan brukes til noen verdens ting. Herlig!

Spanske Asi lager dukkene våre fra sitt familiedrevne dukkemakerverksted og så har vi funnet en kjent italiener også:

Italia og Pinocchio.

Etter å endelig ha kommet i kontakt med de originale dukkemakerne fra Piemonte i Nord-Italia gleder vi oss veldig til å få ekte Pinocchio-dukker i løpet av noen dager. Så da avslutter jeg denne lange posten med et langt (!) videoinnslag for dere som vil se hvordan en Pinocchio blir til. Filmen og forsidebildet er hentet fra fabrikken, Mastro Gepetto.

PS: Jeg er streng

I listen over produsenter har jeg vært veldig streng. Vi har mange, mange flere dyktige og flinke designere og produsenter som holder til i Europa, men som har sett seg nødt til å flytte produksjonen til Asia for å overleve. De gjør selvsagt grundig arbeid i å forsikre seg om at alt er på stell der lekene produseres og har god dokumentasjon på dette. De produsentene som er trukket frem over produserer alt lokalt og jeg syntes det var hyggelig å trekke frem disse spesielt.

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *