Trygge leker

Vrimmel har vært hos Miljødirektoratet!

Alt for ofte dukker det opp saker der det er funnet giftige stoffer i produkter ment for barn.

Den siste saken så vi i forrige uke, da var det klær det gjaldt. Tidligere har vi sett flere tilfeller av skadelige og forbudte stoffer i barneleker. Slike saker gjør oss foreldre og alle som jobber med barn svært urolige, vi forventer jo at dette skal være i orden!

Selv om vi i Vrimmel er svært påpasselige med å bare tilby leker og produkter til barn som følger det strenge regelverket i EUs leketøysforskrift (EN71) ville vi gjerne foreta en ekstra grundig sjekk av våre produkter og tok dem med for kontroll hos Produkttilsynet hos Miljødirektoratet.

Vi troppet opp med en bag full av leker fra våre ulike produsenter og beregnet for ulike aldersgrupper. Selv om alle skal tilfredsstille kravene til leketøy må det innrømmes at vi var var ganske spente… Tenk om…?

Vi ble hyggelig mottatt av sjefsingeniør i Tilsyn- og miljødataavdelingen, Line Høydal, som fortalte mer om alle kravene som stilles til leketøy og som så satte i gang med testingen.

 

Lekene ble testet for disse stoffene:

Antimon Kadmium Aluminium Mangan
Arsen Kvikksølv Bor Nikkel
Barium Selen Krom (III) Strontium
Bly Krom Krom (VI) Tinn
Kobolt Organisk tinn
Kobber

 

 

Her kan du se bilder fra seansen:

Grundig sjekk med kyndig blikk…

Her er det vår vesle sprellemann som må til pers

Resultatene dukker opp på skjermen, måleren leter hovedsakelig etter stoffer i maling og overflatebehandling.

Hver komponent og farge sjekkes grundig.

Og resultatet?

Ha! Alle produktene vi hadde med besto med glans! Ikke direkte overraskende kanskje, men uansett kjennes det veldig godt. Ja, vi føler et ansvar for barna som skal leke med, smake på og tygge i våre leker.

Vi skal fortsette å fortelle våre kunder at «Ja, alle våre leker er giftfrie». Nå kan vi også legge til «Det har vi foretatt en egen, grundig kontroll på».

 

Kan vi bli bedre?

Ja, det kan vi.  I løpet av samtalen forstod vi at vi har et forbedringspotensiale i å merke alle lekene bedre med at de er godkjent og at det er Vrimmel som importerer dem.

Vi er på saken!

 

Vil du lære mer om dette temaet?
Brosjyren ”Barns kjemiske hverdag” gir gode råd til småbarnsforeldre og andre som arbeider med barn. Den er gitt ut av Statens forurensningstilsyn og kan lastes ned her.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *